Ανασκόπηση στη Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Ε9 2014) με τις κύριες αλλαγές από 1/1/2014 έως σήμερα.
Με τον Νέο Φορολογικό Νόμο 4223/2013 που έχει ισχύ από 1/1/2014 έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία για όσους κατέχουν ή αποκτούν δικαιώματα σε ακίνητα στην Ελλάδα.
Ο νόμος από την έναρξη της ισχύς του έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα να καθιστά την σωστή απεικόνιση αρκετά περίπλοκη.
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η επιβολή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α). Ο συγκεκριμένος φόρος έχει επιφέρει μεγάλη αύξηση του καταβαλλόμενου φόρου σε σχέση με παλαιότερους φόρους και αυτό καθιστά την ορθή συμπλήρωση της δήλωσης απαραίτητη. Η μη σωστή απεικόνιση των περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων στις δηλώσεις του Ε9, μπορεί μελλοντικά σε οποιαδήποτε πώληση η μεταβίβαση δικαιώματος να μας επιφέρει σημαντικά πρόστιμα και ταλαιπωρία καθώς οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε πράξη εάν δεν έχουμε σωστά την περιουσία μας απεικονισμένη και φυσικά πληρώσει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Μέχρι το έτος 2013 είχαμε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) ο οποίος από το έτος 2014 καταργείται. Παρόλα αυτά χρειάζεται προσοχή καθώς συνεχίζει να ισχύει για φορολογικές υποχρεώσεις ακίνητης περιουσίας οι οποίες ίσχυαν πριν την κατάργηση του. Εκτός αυτών των υποχρεώσεων εξακολουθούν να ισχύουν και κάποια άρθρα του παλαιού νόμου(για παράδειγμα το άρθρο που αφορά το Πιστοποιητικό ΦΑΠ).
Μία από τις σημαντικές αλλαγές του νέου νόμου είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης Ε9, όπου πρέπει για κάθε αλλαγή που γίνετε να υποβάλετε εντός 30 ημερών.
Αυτή τη στιγμή το σύστημα του taxis δέχεται τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για αλλαγές που αφορούν για ακίνητα που είχαμε στη κατοχή μας μέχρι και την 1/1/2014. Οποιαδήποτε νέα δήλωση, τροποποίηση ή διόρθωση μπορεί να γίνει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2014 για τα έτη 2011,2012,2013 χωρίς πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Μπορούμε εφόσον η εφαρμογή είναι διαθέσιμη να πραγματοποιήσουμε όσες τροποποιητικές δηλώσεις κρίνουμε αναγκαίες για την διαμόρφωση ορθής περιουσιακής εικόνας. Σε περίπτωση που έχουμε υποβάλλει οριστικά την δήλωση μας για να μπορέσουμε να κάνουμε νέα τροποποίηση θα πρέπει πρώτα να εκκαθαριστεί και μετά να υποβάλλουμε νέα δήλωση.
Η εκκαθάριση συνήθως γίνετε άμεσα εάν δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της είναι χρεωστικό ή αφορά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως 300€. Εάν όμως από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει μείωση άνω των 300€ τότε για την οριστικοποίηση της δήλωσης θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εφορία για έλεγχο. Για τα δικαιολογητικά που χρειάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις καθώς και για την διαδικασία μείωσης του φόρου, έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα έχει γίνει αρκετά αυστηρή με αρκετά σημαντικούς νέους φόρους. Αυτό καθιστά την απαραίτητη συμβουλή ενός επαγγελματία Λογιστή σε κάθε περίπτωση συναλλαγής μας με την εφορία.